23 januari 2024

Voorlezen gaat voor!

De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen. Van 24 januari tot en met 3 februari is voorlezen nog belangrijker dan op alle andere dagen van het jaar. Hopelijk weten alle ouders en leerkrachten hoe belangrijk voorlezen is. Wie dat weet, slaat het voorlezen nooit over. Minstens één verhaal per dag, dat hoort bij de opvoeding.

Onmisbaar 

Dat voorlezen ongelooflijk belangrijk is, blijkt telkens uit nieuwe onderzoeken. Voorlezen is een eerste stap op weg naar leesbegrip, zeggen Erna van Koeven en Anneke Smits. Dat Nederland slecht presteert op het gebied van lezen is alom bekend. Alle reden dus om zo vroeg mogelijk met lezen te starten, zodat een nieuwe generatie van lezen gaat houden.

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en vergroot de woordenschat, draagt bij aan de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling en aan de motivatie om zelf te willen lezen. Het gesprek over een verhaal of illustratie stimuleert de verbeelding en de creativiteit. Kinderen herkennen situaties en emoties uit hun eigen leven en leren die emoties onder woorden te brengen. Interactie met de voorlezer is dus belangrijk!

Tips

Hoewel de voorleesdagen vooral voor kinderen van 0 tot 6 jaar bedoeld zijn, zijn deze dagen een goede aanleiding om in de hele basisschool extra voor te lezen. Het is mooi als een voorleesboek aansluit bij een thema dat in de klas behandeld wordt, bijvoorbeeld bij wereldoriëntatie. 

Wie het in groep 7 over Duitsland heeft, zou Het huis aan het meer van Thomas Harding moeten voorlezen. In dat prentenboek staat een huis centraal dat in de loop der tijd steeds andere bewoners heeft gehad. De wisselingen hadden alles te maken met de oorlog en de gevolgen daarvan. 

Naast dit bericht krijg je iedere dag een voorleestip. Hou hiervoor het Instagram-account van Driestar hogeschool in de gaten. De tips worden gedeeld Instagram Stories. Veel voorleesplezier gewenst!

Meer informatie over voorlezen nodig? Neem dan contact op met Janneke de Jong: