- Startdatum 10 september 2025
- Studieduur 1.5 jaar
- Vorm Post-hbo opleiding
- Studiebelasting 300 uur
- Kosten €3.090,-
- Locatie Driestar hogeschool, Gouda
Als taalcoördinator bewaak je de kwaliteit van het taalonderwijs op jouw school. Vanuit je expertise beantwoord je de vragen over goed taalonderwijs van je team en inspireer je je collega’s tot goed taal- en leesonderwijs. Vanuit een sterke visie op rijk en betekenisvol taal- en leesonderwijs kun je een taalbeleid ontwikkelen en veranderingen planmatig aanpakken.
Met deze post-hbo opleiding tot taalcoördinator ontwikkel je de expertise om goed taalbeleid te ontwikkelen, collega’s te inspireren en hen te begeleiden om goed taal- en leesonderwijs op een hoger niveau te brengen. Jij vervult als taalcoördinator hierin een sleutelrol.
Voor je studie
We richten ons in deze opleiding op de leerkracht met liefde voor taal. Wil jij uitgedaagd worden om het taalonderwijs op jouw school te vernieuwen en te verbeteren? Deze opleiding helpt jou hierbij.
Je leert hoe je een visie op taalonderwijs formuleert en hoe je die vervolgens uitvoert in de praktijk. Je gaat aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling. We dagen je uit om de huidige situatie in jouw werkpraktijk in kaart te brengen en hier een taalbeleidsplan voor te formuleren.
Je bent gemotiveerd om jouw ervaringen te delen met medestudenten. Het is belangrijk dat je toestemming en draagkracht hebt binnen jouw school om opdrachten uit te voeren.
Deze opleiding is geregistreerd bij het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland. Na afronding ontvang je een diploma PHBO Taalcoördinator en word je ingeschreven bij het Abituriëntenregister.
Wat leer je?
De opleiding is opgebouwd uit drie thematische blokken waarin we de nieuwste onderzoeken en didactiek behandelen. Ook de integratie van de taaldomeinen en taal bij andere vakken vormen een vast onderdeel van de opleiding.
📌 Mondelinge taalvaardigheid – Hoe stimuleer je gesprekken, luistervaardigheid en woordenschatontwikkeling in de klas?
📌 Schrijven – Hoe help je leerlingen beter formuleren, structureren en hun schrijfvaardigheid ontwikkelen?
📌 Lezen – Hoe bevorder je leesmotivatie, effectief lezen en een rijke leescultuur op school?
Rollen van taalcoördinator
De opleiding is gericht op het ontwikkelen van de volgende rollen:
- de taalcoördinator als excellente taalleraar;
- de taalcoördinator als begeleider en gesprekspartner voor team(leden);
- de taalcoördinator als mede-eigenaar van taalbeleid.
Als taalcoördinator ben jij de drijvende kracht achter het taalonderwijs op jouw school. Je ondersteunt collega’s, implementeert effectieve taalaanpak en zorgt ervoor dat taalontwikkeling een integraal onderdeel wordt van het onderwijs.
Met jouw kennis en visie draag je bij aan betere leerresultaten en een sterke taal- en leescultuur. Dit resulteert in het schrijven van een talenbeleidsplan op maat, gericht op de specifieke behoeften van jouw school.
De bijeenkomsten zijn op:
- woensdag 10 september 2025
- woensdag 8 oktober 2025
- woensdag 12 november 2025
- woensdag 10 december 2025
- woensdag 7 januari 2026
- woensdag 28 januari 2026
- woensdag 4 maart 2026
- woensdag 1 april 2026
- woensdag 22 april 2026
- woensdag 20 mei 2026
- woensdag 17 juni 2026
- woensdag 9 september 2026
- woensdag 7 oktober 2026
- woensdag 11 november 2026
- woensdag 9 december 2026
- woensdag 27 januari 2027
- woensdag 3 februari 2027
Deze post-hbo-opleiding bestaat uit 15 lesmiddagen. Deze middagen volg je in anderhalf jaar tijd. Tijdens de opleiding werk je in leerteams aan de opdrachten. Je voert ze individueel of gezamenlijk uit en geeft elkaar feedback. Deze opdrachten verwerk je in een digitaal portfolio en het taalbeleidsplan voor jouw school. Met behulp van de praktijkopdrachten dagen we je uit om onderdelen van jouw beleid uit te voeren in de praktijk. In jouw leerteam reflecteer je hierop en leer je van de gesprekken met elkaar.
Behalve ‘taalbeleid’ gaan we als tweede pijler ook concreet in op ‘taalinhoud’: interactief taalonderwijs. We besteden aandacht aan ontluikende geletterdheid, leesonderwijs, mondelinge taalvaardigheid en het monitoren van data. Je ontwikkelt je gedurende de opleiding in je rol als excellente leraar op het gebied van taalonderwijs. Een derde pijler in deze opleiding noemen we ‘betrokkenheid’: het ondersteunen en inspireren van collega’s bij veranderingen in de school. Je groeit in je de rol als innovator, begeleider en gesprekspartner.

Diploma
Na het succesvol afronden van de opleiding krijg je een gecertificeerd post-hbo diploma (erkend door CIPION)! Je staat ingeschreven bij het Abituriëntenregister en gaat vervolgens aan de slag met het verbeteren van het taalonderwijs op jouw school.
Aanmelden voor de opleiding
Wil jij de volgende stap zetten en Taalcoördinator worden? Meld je dan direct aan. Dat doe je via de website van Driestar hogeschool waarmee we samenwerken.
Het beroepsprofiel van de leraar
Het nascholingsaanbod van Driestar onderwijsadvies sluit aan bij het beroepsprofiel van de christelijke leraar, zoals dat bij de opleidingen van Driestar hogeschool gebruikt wordt. Lees er hier meer over.
Lees meer