- Startdatum 5 oktober 2023
- Studieduur Meerdere dagdelen
- Vorm Cursus
- Studiebelasting 2 dagen (najaar en voorjaar)
- Kosten €550,-
- Aanmelden t/m 28 september 2023
- Locatie Driestar educatief, Gouda
Op D.V. 5 oktober 2023 en 10 april 2024 worden de terugkomdagen voor afgestudeerde post-hbo jonge kind studenten georganiseerd.
We organiseren deze dagen om je expertise op peil te houden, om elkaar te ontmoeten en om uit te wisselen hoe jij je diploma inzet in de praktijk.
Data
- Donderdag 5 oktober 2023 (10.00-15.00 uur)
- Woensdag 10 april 2024 (10.00-15.00 uur)
Voor aankomend cursusjaar hebben we weer twee mooie dagen georganiseerd.
Donderdag 5 oktober 10.00 tot 15.00 uur bezoek aan de Proeftuin en verdieping Taal
Deze dag zijn we welkom op de Proeftuin in Zwolle. In de ochtend krijgen we een rondleiding op deze Christelijke Vrije School en ontvangen we meer informatie over het concept wat ze hier omarmen.
Het is geweldig dat De Proeftuin in augustus 2021 de deuren opende en nu zo goed als vol zit. Ze werken inmiddels met een team van 24 mensen en de belangstelling is enorm.
Wanneer je meer informatie wilt over De Proeftuin kijk dan op deze website.
Na een lekkere lunch kunnen we in de het speellokaal van de Proeftuin terecht om ons verder te verdiepen in taal. We weten dat de basisvaardigheden momenteel aandacht vragen in het onderwijs. Wat betekent dit voor het jonge kind.
In deze workshop gaan we aan de slag met activiteiten waarmee je de taal van je kleuters (nog meer) ontwikkelt.
Verdieping
Welke kansen kun je aangrijpen om je taalaanbod te verrijken, de taalruimte te vergroten of in te gaan op wat je leerling vertelt?
Aan bod komen een rijke leeromgeving, taal- lees- en schrijfactiviteiten in de hoeken, beginnende geletterdheid in de routines, en close reading voor de onderbouw. Het is een verdieping op de module Taal die we tijdens de opleiding hebben gegeven.
PABO-docent Nederlands Hennie Spruyt-Stigter hoopt deze middag voor ons te verzorgen.
Woensdag 10 april 10.00 tot 15.00 uur Thema: rouw en verdriet bij jonge kinderen
Vanuit de afgelopen terugkomdagen kwam dit thema naar boven. Een integer thema, maar ook heel waardevol om hier met elkaar over in gesprek te gaan.
Concrete adviezen
Ook jonge kinderen worden geconfronteerd met rouw en verdriet. Hoe reageren ze hierop? Wat zijn de behoeften van deze kinderen? Wat kun jij als leerkracht doen om deze kinderen te begeleiden?
Met de vragen gaan we tijdens deze studiedag aan de slag. Je maakt kennis met het denken vanuit de rouwbehoeften van het kind. Je ontvangt concrete adviezen voor je eigen handelen. Ook zullen suggesties voor literatuur en werkvormen worden aangereikt.
Joppa Nijsse
Deze dag zal verzorgd worden door Joppa Nijsse. Zij stelt zich als volgt voor:
"Mijn naam is Joppa Nijsse. Ik werk als orthopedagoog in het primair onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs voor ZML in Zeeland. Professioneel raakte ik geboeid door het thema rouw en verdriet na een presentatie van een collega over rouwtaken."
"Daarna hebben een paar collega’s en ik een herinneringsboekje gemaakt voor kinderen van wie iemand uit de omgeving is overleden. Omdat rouw en verdriet, ook om andere zaken dan een overlijden, zich in ieder jong leven voor kan doen, zie ik er naar uit om hierover kennis met jullie te delen."
Aanmelden
Meld je hieronder aan voor de terugkomdagen: