Ouders en school

Driestar onderwijsadvies helpt schoolteams bij verschillende onderwerpen binnen de school waar de relatie ouders en school van belang is. Als je als schoolteam weet hoe je in deze relatie kunt investeren, wat je daarvoor nodig hebt, wordt de driehoek ouder-school-leerling krachtig. En dat is voor alle partijen winst.

De samenwerking tussen ouders en school vraagt een goede relatie met heldere verwachtingen, waarbij het doel is dat we met elkaar gaan voor een optimale ontwikkeling van het kind.

Zo kunnen we jullie helpen bij Ouders en school

Om dit te realiseren helpen wij schoolteams om een heldere visie te formuleren over de relatie tussen ouders en school. Hoe zien jullie de rol van de ouder bij de ontwikkeling van het kind? Wat vinden jullie belangrijk in de relatie en hoe wil je deze verder verstevigen? Welke gevolgen heeft dat voor de oudermomenten, de communicatie met ouders, de inzet van ouders bij activiteiten? Zomaar een aantal vragen die langs kunnen komen om te bepalen wat jullie nodig hebben vanuit Driestar onderwijsadvies.

Een traject rond het thema Ouders en school is vaak maatwerk. In overleg met de onderwijsadviseur wordt een scholing(straject) vormgegeven.

Dit zetten we in bij Ouders en school

Hieronder staan een aantal thema’s waarover we kunnen adviseren zodat jullie de relatie ouder en school kunnen optimaliseren.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen zich beter ontwikkelen als school en ouders goed samenwerken. Maar hoe zet je een goede samenwerking neer? Je wilt een positief contact met alle ouders en niet alleen de ouder zien of spreken als er zorgen of ontevredenheid is. Zo’n situatie kan zomaar het moment zijn dat je tegenover elkaar komt te staan, terwijl we weten dat naast elkaar staan in de zorg om het kind, effectiever is.

Betrokken ouders
Ouders zijn betrokken op hun kind. Zij kennen hun kind het beste en zijn daarom onmisbaar voor de school. Door in gesprek met ouders te gaan en ze mee te laten denken, ontstaan er nieuwe inzichten voor de leerkracht in de begeleiding voor het kind. Tegelijkertijd kan de leerkracht ouders inzichten meegeven hoe zij hun kind thuis het beste kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld lezen of rekenen. Kortom; samenwerking met ouders loont!

Wil je weten wat onze adviseurs hierin voor je kunnen betekenen in het nadenken over jullie visie op ouderbetrokkenheid en het concreet vormgeven hiervan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Communiceren met ouders is belangrijk. Het is nodig in je relatie tussen ouder en school en zorgt ervoor dat jullie elkaar goed begrijpen. Maar communicatie kan ook lastig zijn. Hoe communiceer ik op een goede en verbindende wijze met ouders? Hoe zorg ik voor een goed en blijvend contact? Hoe richt je de gesprekkencyclus in?

Wanneer je deze vragen herkent, kunnen wij wat voor je betekenen.
Te denken valt aan een scholingsmoment met verschillende workshops waar ‘communicatie’ geoefend en besproken wordt. Dit kan in samenwerking met de onderwijsadviseur en een trainingsacteur(s) gerealiseerd worden. Een acteur zorgt dat het leren intens en de situatie ‘echt’ is en een onderwijsadviseur kan aan de slag met een algemene communicatietechnieken. Heb je meer behoefte aan het oefenen van casussen of de theorie achter ‘effectief communiceren met ouders’? Dan kunnen we dat meenemen in de training.

Wil je meer weten over wat onze adviseurs in oudercommunicatie voor je kunnen betekenen? We geven dat graag concreet vorm met jullie als school. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Veel scholen zetten ouders ook in voor verschillende taken binnen de school. Een mooie manier om te werken aan de relatie tussen ouders en school en de betrokkenheid bij school te stimuleren!

Voor ouders zonder onderwijservaring kan het spannend zijn om bijvoorbeeld pleinwacht of overblijfouder te zijn. Driestar onderwijsadvies biedt scholingen aan om ouders daarvoor toe te rusten. Naar de scholingen

Timotheüsschool, Lelystad:
"De twee trainingen (ouderbetrokkenheid en oudercommunicatie) hebben bij ons een verdiepend gesprek gebracht waarin we als collega’s met elkaar uitgewisseld hebben hoe we naar ouders binnen onze school kijken. Bovendien bracht het denkprocessen op gang om onze visie op ouderbetrokkenheid voor de toekomst vorm te kunnen geven binnen onze school."