Symposium Onveilige thuissituatie 2025

  • Datum 19 november 2025
  • Tijd 10:00 - 16:00
  • Locatie Gouda, Driestar educatief
  • Inschrijving verplicht Ja, voor 12 november 2025

Op woensdag 19 november organiseert Driestar onderwijsadvies een symposium Onveilige thuissituatie voor leerkrachten, ib’ers, rt’ers, vertrouwenspersonen en leidinggevenden in het basisonderwijs en voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Schrijf je in voor deze dag vol toerusting op dit belangrijke thema!

Leerkrachten vragen ons regelmatig om verdieping in het signaleren van seksueel misbruik en kindermishandeling. Een belangrijk thema. Dit symposium voorziet in die behoefte. Deelnemers krijgen handvatten om de signalen van misbruik te herkennen, te handelen, te rapporteren en deze thema’s in de school prioriteit te geven. 

Hoofdlezing: Rinke Verkerk

Journalist Rinke Verkerk verzorgt een lezing over het thema seksueel kindermisbruik, naar aanleiding van haar boek Het hele dorp wist het. Wat is de rol van omstanders bij seksueel misbruik, en hoe kunnen we de neiging om weg te kijken doorbreken? Hard nodig om hierover na te denken, want gemiddeld zit in elke basisschoolklas een slachtoffer van seksueel misbruik.

Workshops

Daarnaast zijn er workshops waarin deelnemers concrete handvatten krijgen om rond het signaleren en handelen, onder andere Veilig thuis, hechting en trauma, signalen uit kindertekeningen. Kortom, voor iedereen die werkt met kinderen biedt deze dag verdieping en praktische handvatten rond het belangrijke thema veilige thuissituatie.

Tekenen doe je onbewust maar niet toevallig. In een tekening laten kinderen en volwassenen zien hoe zij zich werkelijk voelen en wat er speelt. Gezinstekeningen kunnen bijvoorbeeld inzicht geven hoe een kind de gezinsdynamiek en zijn positie binnen het gezin ervaart. In deze workshop leer je hoe je informatie kunt halen uit een tekening waardoor je inzicht krijgt in de gevoelens en ervaringen van het kind. Een praktische workshop waar je meteen mee aan de slag kunt.

Petra.jpegPetra Langenhuizen is leerkracht van beroep. Al meer dan 30 jaar werkt zij in het basisonderwijs als (SBO) leerkracht, remedial teacher, jonge kind specialist en intern begeleider. Sinds 2022, na haar opleiding bij Kinderen Beter Begrijpen, geeft zij workshops, lezingen en trainingen over kindertekeningen vanuit haar eigen bedrijf Betekent.
In de dagelijkse praktijk van het basisonderwijs zijn leerkrachten belangrijke vertrouwenspersonen voor kinderen. Soms merk je dat een leerling ander gedrag vertoont, teruggetrokken is, of juist opstandig reageert. Je voelt aan dat er "iets" speelt, maar wat precies? En belangrijker nog: hoe ga je hierover in gesprek met het kind?

Deze workshop is speciaal ontwikkeld voor onderwijsprofessionals die willen leren hoe zij op een zorgvuldige, veilige en kindgerichte manier het gesprek kunnen aangaan bij signalen van mogelijke onveiligheid thuis. We gaan in op signalen die kunnen wijzen op huiselijk geweld, verwaarlozing of andere vormen van onveiligheid, en bieden praktische handvatten om het gesprek met het kind aan te gaan — zonder te forceren of te interpreteren.

Tijdens de workshop staan we stil bij:
  • Het herkennen van signalen van onveiligheid;
  • Gesprekstechnieken die aansluiten bij de belevingswereld van het kind;
  • De opvolging na onthulling door kinderen.
De workshop biedt ruimte voor uitwisseling van ervaringen en reflectie. Praten over onveiligheid is spannend — maar ook van levensbelang.

pasfotoMaria-(1).jpgMaria Vermeulen is werkzaam  als zelfstandig trainer rondom veilig opvoeden en opgroeien en coördinator van meldpunt Seksueel Misbruik Reformatorische Kerken. Bijna dagelijks spreekt zij (oud)slachtoffers van huiselijk geweld. 
Wat zijn de do’s en don’ts in een gesprek met jouw leerlingen als het gaat om de meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld? In deze workshop belichten we het gebruik van de meldcode, denken we na over hoe je het gesprek met leerlingen aangaat en leer je welke stappen je mag en moet zetten.

eldi.jpgJanna van Eldik is orthopedagoog bij Driestar onderwijsadvies.
Al vroeg in de ontwikkeling kunnen kinderen dingen meemaken die zeer ingrijpend zijn. In de vroege ontwikkeling zijn trauma en hechting heel nauw met elkaar verweven. Een kind dat zich niet goed hecht, zal veel gemakkelijker openstaan voor trauma. Ook kunnen ernstige trauma’s een gezonde hechting in de weg staan.

Wanneer kinderen naar school gaan, neemt het de hechtingspatronen, maar ook eventuele traumatische ervaringen, als een onzichtbare koffer met zich mee. De hechting en traumatische ervaringen hebben invloed op het leren, het gedrag en de relaties van het kind. In deze workshop gaan we in op:
Achtergrondkennis over hechting en trauma opfrissen en verdiepen.
Ontvangen van tools in het omgaan met deze leerlingen.

nije-Nijsse,-Joppa,-linkedIn-(1).jpgJoppa Nijsse werkt ruim twintig jaar als orthopedagoog in het primair onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs voor ZML. Steeds vaker komt zij leerlingen tegen waarbij sprake is van hechtingsproblematiek. Samen met leerkrachten en ouders zoekt zij naar de beste aanpak voor deze kinderen en jongeren.
Na het volgen van een module over het onderwerp hechting en trauma tijdens een studie, geeft zij, naast haar andere werkzaamheden, trainingen over deze thema’s.
Om tot een rijke ontwikkeling te kunnen komen, hebben kinderen veiligheid, voorspelbaarheid, sensitieve en beschikbare opvoeders, liefde en warmte nodig. Er zijn kinderen die dit moeten missen; de redenen zijn divers en hoeven niet altijd met handelingsverlegen opvoeders samen te hangen.

Hoe kan de ontwikkeling van een kind dat zich niet veilig en geborgen voelt eruit zien? Wat kunnen consequenties zijn op het gebied van leren, bijvoorbeeld op het gebied van automatiseren? Wat kunnen we op school doen om deze kinderen nabijheid, veiligheid en vertrouwen te geven zodat zij zich gezien en begrepen voelen?

Lois-Eijgenraam.jpgLoïs Eijgenraam is senior onderwijsadviseur, trainer en docent. Zij is auteur van het boek ‘Als het leven grote vragen stelt’.
Een onveilige thuissituatie laten kinderen niet thuis achter, dit nemen ze mee naar school. Hoe geef je kinderen onderwijs over seksualiteit wanneer hun thuissituatie niet vanzelfsprekend veilig is? Gemiddeld zit in iedere klas een kind dat seksueel misbruikt wordt. Wat vraagt dit van jou als leerkracht? Waar moet je alert op zijn? Maar ook, wat zijn je eigen grenzen? Welke handvatten biedt de methode Wonderlijk Gemaakt? Heeft een bespreking van deze thematiek ook een plaats binnen jullie team? De workshop biedt ruimte voor uitwisseling, reflectie en verdieping.

pasfotoMartijn-(1).jpgMartijn Schumacher is als onderwijsadviseur en orthodidact verbonden aan Driestar educatief. Na jaren in het basisonderwijs te hebben gewerkt, richt hij zich in zijn huidige werk op de didactische leerlingenzorg en de ontwikkeling van het brein. Daarnaast geeft hij teamtrainingen en ouderavonden over seksuele vorming. Hij heeft meegeschreven aan de nieuwste versie van Wonderlijk Gemaakt (versie 2025).
Afbeelding1.jpgGedurende een werkdag zijn leerkrachten vrijwel constant met hun leerlingen bezig. Geregeld hebben ze contact met ouders. Leerkrachten pikken veel signalen op; ook signalen die hen het gevoel geven dat een leerling thuis onveilig is en die kunnen duiden op huiselijk geweld of kindermishandeling.

In deze workshop ga je samen met een onderzoeker van Veilig Thuis Hollands Midden kijken naar welke signalen dit kunnen zijn; zoals lichamelijke signalen en gedragssignalen, maar ook signalen in de interactie.

Ook geeft de Veilig Thuis medewerker uitleg over de werkwijze van Veilig Thuis: Het vragen van (anoniem) advies aan Veilig Thuis; hoe werkt dat? Wat als je een melding doet bij Veilig Thuis als school, wat zijn dan de vervolgstappen van Veilig Thuis?
Het herkennen en bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag rondom seksualiteit is geen eenvoudige opgave. Toch is het van groot belang – juist voor jongeren – om inzicht te krijgen in wat wel en niet oké is. Tijdens deze interactieve workshop leer je hoe je dit gevoelige thema op een veilige en toegankelijke manier kunt bespreken met jongeren.
In deze korte ‘train-de-trainer’ sessie ga je zelf actief aan de slag met een werkvorm en gesprekken. Na afloop beschik je over praktische handvatten, een bruikbare werkvorm en concrete tools om in je eigen groep aan de slag te gaan.

Alise Vleesenbeek werkt bij Chris en Voorkom, waar medewerkers dagelijks in gesprek zijn met jongeren via de chat over thema’s als kindermishandeling en misbruik — én waar ze dit gesprek ook aangaan in de klas en met jeugdleiders.

Programma van de dag

09.30 uurInloop
10.00 uurOpening
10.15 uur

Lezing door Rinke Verkerk

12.00 uur

Afsluiting ochtendprogramma

12.15 uur

Lunch

13.15 uurWorkshopronde 1
14.15 uurPauze met koffie/thee
14.30 uur

Workshopronde 2

15.30 uurHapje en drankje

In de pauzes kun je in de foyer een aantal stands rond dit thema bezoeken.

De kosten voor dit symposium bedragen € 159,- per persoon.

Aanmelden

Schrijf je nu in voor dit symposium via onderstaand aanmeldformulier. 

Persoonlijke gegevens
Factuurgegevens
Indien nodig
Workshop
Overige vragen
Algemene voorwaarden