Dyslexiezorg

Diagnostiek en behandeling

Je kunt bij ons terecht voor diagnostiek en behandeling van (ernstige) dyslexie.

Diagnostiek

Een kind kan tot en met 12 jaar en/of tot en met groep 8 worden aangemeld voor een vergoed dyslexieonderzoek als het dossier aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moet het kind op drie achtereenvolgende hoofdmeetmomenten een E-score (of een percentielscore van 10 of lager) gehaald hebben op een goedgekeurde toets voor het lezen van woorden. Daarbij moet worden aangetoond dat op school goede en voldoende hulp is geboden op ondersteuningsniveau 2 en 3. 

Als school of ouders het kind hebben aangemeld en alle benodigde documenten hebben aangeleverd, wordt door één van onze regiebehandelaars beoordeeld of het dossier voldoet aan de voorwaarden. Als dat het geval is, vragen wij aan de gemeente, die de hulp betaalt, toestemming om het onderzoek te mogen uitvoeren. 

Als die toestemming gegeven is, wordt het kind ingepland voor onderzoek, dat meestal op school wordt uitgevoerd. De onderzoeker neemt contact op met ouders en school om het onderzoek in te plannen. 

In het onderzoek worden testen afgenomen die te maken hebben met lezen, spellen en luisteren. Als er in de afgelopen twee jaar geen intelligentieonderzoek is uitgevoerd, zal dat ook worden afgenomen. Het onderzoek met intelligentietest duurt meestal een dagdeel, een onderzoek zonder intelligentietest duurt één tot anderhalf uur.

Behandeling

Als uit het onderzoek blijkt dat het kind ernstige dyslexie heeft, mag het een behandeltraject gaan volgen dat ook vergoed wordt door de gemeente. Een dyslexiebehandelaar komt dan één keer in de week op de school van het kind of op een andere locatie in de regio. Gedurende ongeveer 45 minuten zal de behandelaar samen met het kind werken aan spelling, tekstlezen en woordlezen. Meer informatie over de dyslexiebehandeling vindt u hier.