4 juli 2023

Coaching: Verandering van perspectief!

Door Thea de Mots

Hoe komt het toch; jij hebt de wens om te veranderen en de daadwerkelijke verandering stagneert? Je formuleert je ontwikkeldoelen smart en concreet en er is van alles in de onderstroom wat je tegenhoudt.

Je hebt het voornemen om te stoppen met het maken van structurele overuren en je trekt na een paar weken de conclusie dat dit toch echt onmogelijk is. Welke verborgen dynamieken en systemen doen er mee? Waar zit de sleutel tot verandering?

Verandering begint daar waar jij jouw werkelijkheid kunt nemen zoals die nu is! 

Hoe doe je dat? Wat betekent dat concreet voor jou én welke vragen stel je jezelf daarin?

De behoefte om te veranderen vraagt om een ontdekkingsreis in jouw binnenwereld. Niet allereerst om te kijken naar de stappen die jíj gaat zetten om de verandering concreet vorm te geven. Maar de opbrengst van jouw huidige gedrag te onderzoeken. Dat vraagt om reflectie, vertraging en stilstaan.

Wanneer jij op jouw plek snel en altijd ziet wat de behoeften van anderen zijn én daar graag op anticipeert. Wanneer jij een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebt én daar ook naar handelt. 

Wanneer jij…. En vul jouw eigen kwaliteiten hier maar in dan heb je veel te geven. Aan de mensen om je heen, aan je organisatie, aan… Tegelijkertijd is daar niet alles mee gezegd.

Ja, je bent betekenisvol, betrokken, zegt niet snel nee én je gaat voortdurend over je eigen grenzen heen. Je hebt een verlangen, maar ergens in jouw binnenwereld doen er meer verlangens mee. Ken je ze? Herken je ze?

Verlangen om van betekenis te zijn. Verlangen om de ander te helpen of voor een oplossing te zorgen. Verlangen om betrouwbaar te zijn. Verlangen om goed werk te leveren. Verlangen om… Hoe verhouden deze verlangens zich tot elkaar?

Wanneer jij een krachtige belofte doet aan jezelf en wellicht de mensen om je heen om jouw grenzen in acht te nemen, betekent dat een krachtig nee op een vraag die je krijgt. Een krachtig nee op een opdracht die jou uitdaagt en motiveert. Een krachtig nee op… 

En volgens ons zit daar de sleutel. Want op al die dingen waar jij ‘ja’ op zegt ben je niet alleen aan het geven, maar ontvang je zelf blijkbaar ook iets. Wat is de opbrengst voor jou van jouw huidige gedrag? Die zoektocht is de moeite van het onderzoek in jouw binnenwereld meer dan waard.

Dít is jouw werkelijkheid en dat maakt het zo ingewikkeld om het anders te gaan doen. Het begint daar, waar wij onze verantwoordelijkheid voor deze werkelijkheid gaan nemen. Het vraagt om de bereidheid van loslaten. De bereidheid om er een prijs voor te betalen. 

Wanneer je een krachtig nee laat horen, betekent dat teleurstelling bij de ander. Wil jij die prijs betalen? Een krachtig nee betekent ook het missen van een uitdagende opdracht. Wil jij die prijs betalen? Een krachtig nee betekent ook… Wil jij die prijs betalen?

Een krachtig ‘nee’ vraagt allereerst om een krachtig ja! Een krachtig ja op de prijs die je gaat betalen.

En wanneer je dan toch op onderzoek gaat in jouw binnenwereld; stel de volgende vraag gerust eens onderweg. Welke patronen in mijn werkelijkheid spiegelen patronen in mijn binnenwereld? Hoe oud zijn ze? Wat vertelt jou dat over de opdrachten die jij jezelf in het leven hebt gegeven? 

Onze uitnodiging is om daar zonder oordeel naar te kijken. Want zonder oordeel is er ruimte voor jóuw werkelijkheid. Van toen, van nu én voor de toekomst.

Coaching… verandering van perspectief zónder oordeel!

Wil jij veranderen én deze reis in jouw binnenwereld onder begeleiding maken? Neem dan gerust contact met ons op. We reizen graag met je mee.

Alice Methorst

Thea de Mots

Beiden zijn gecertificeerd coaches bij Driestar educatief

Thea de Mots

Over Thea de Mots