Cursus

Onderwijs aan nieuwkomers

Cursus
 • Startdatum Binnenkort
 • Studieduur Dagdeel
 • Vorm Cursus
 • Studiebelasting n.t.b.
 • Kosten €n.t.b.
 • Locatie Eigen locatie

Een Syrisch meisje dat vluchtte met haar moeder en oma en nu in een AZC woont. Twee Irakese kinderen die eindelijk met hun ouders een vaste verblijfsvergunning hebben gekregen. Ze spreken nauwelijks Nederlands. Hoe zorg je voor goed onderwijs aan deze kinderen?

Inhoud

De cursus is vooral heel waardevol voor intern begeleiders, leerkrachten of wanneer je op een andere manier betrokken bij nieuwkomers. 

Inhoud van de bijeenkomsten: 

 1. Welkom bij ons op school! 
  Overbruggen van de transculturele ruimte tussen jou en het kind, zodat het kind zich veilig voelt, is heel belangrijk. Instrumenten die we inzetten zijn het culturele interview en het genogram. We hebben het over ‘beschermjassen’ zodat je inzicht krijgt in wat er nodig is om de kinderen en hun familie zich veilig te laten voelen.  
 2. Horen, zien en schrijven 
  Met het NT2-startprogramma Horen, Zien en Schrijven (HZS) leer je kinderen de basis van de Nederlandse taal aan. De methode is heel effectief door het gebruik van aansprekende thema’s en doordat er zowel auditief, visueel en schriftelijk geoefend wordt. 
 3. Omgaan met getraumatiseerde kinderen 
  Geweld, oorlog, vluchten, het overlijden van familie. Het geeft een kind buitengewoon veel stress. Die stress kan zodanig zijn dat een kind een trauma oploopt. Hoe herken je een trauma bij een kind en hoe ga je er mee om

Dit leer je

 • Inzicht in wat een kind en familie nodig heeft om zich veilig te voelen in hun nieuwe situatie.  
 • Opbouw van de methode Horen, Zien en Schrijven en er praktisch mee werken in de klas. 
 • Praktische handreikingen over het omgaan met getraumatiseerde kinderen binnen de school. 

Zo leer je

De reeks bestaat uit drie dagdelen. Ieder dagdeel bespreken we een van de bovengenoemde thema’s. Je leert door middel van de informatie die je krijgt over deze onderwerpen, maar er is ook mogelijkheid tot inbrengen van casuïstiek van jouw school. De thema’s  kunnen ook los ingekocht worden. 

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over deze cursus of om je aan te melden kun je contact opnemen met Lydia Visser

Contactpersoon voor deze cursus