13 april 2023

BoekenOpdracht.nl in een nieuw jasje

De jeugdliteratuurwebsite BoekenOpdracht is vernieuwd! Op 17 maart is de nieuwe versie gepresenteerd op de jeugdliteratuurstudiedag. De lay-out van de website is opgefrist, het zoeken in de bibliotheek is eenvoudiger geworden en de zoekresultaten zijn nu eenvoudig als pdf-bestand op te slaan.

Voor de website selecteren wij moderne jeugdliteratuur die breed inzetbaar is en meer dan gemiddelde kwaliteit heeft. 

Aanbod

Gebruikers kunnen uit een groot aantal genres kiezen: van tekstloze prentenboeken en strips tot lijvige historische jeugdromans en boeken over controversiële thema’s. 

De meeste boeken zijn op meer dan één manier te gebruiken. Wij streven er namelijk naar jeugdliteratuur vakoverstijgend te gebruiken, dus ook voor burgerschap en persoonlijke vorming. Je kunt hierover meer lezen in dit RD-artikel.

Achtergrondinformatie

Moderne jeugdliteratuur kan schuren, vragen oproepen, confronteren. Zo vind je nu op de website het boek Meisje van Mars, een transgender persoon. Door dit boek te gebruiken en tekstfragmenten samen met de klas te lezen, kunnen docenten een lastig thema bespreekbaar maken. 

Naast opdrachten die voor iedereen toegankelijk zijn, biedt de website ook complete lessen. Die zijn – zoals de les bij Meisje van Mars – alleen beschikbaar voor docenten met een persoonlijke account. 

Daarmee kunnen ze ook de ‘achtergrondinformatie’ raadplegen, waar aantekeningen geplaatst worden bij het taalgebruik. Op grond hiervan kan een school beslissen het boek al dan niet aan te bieden en op welke manier.  

Gratis account

Op dit moment doen meer dan 140 docenten van ruim 50 scholen mee. Docenten kunnen met hun school-e-mailadres een gratis account aanvragen bij de beheerder, via het e-mailadres info@boekenopdracht.nl.  

Meer informatie: