Cursus

Basisvaardigheden van lesgeven (zomer)

Cursus
 • Startdatum 14 augustus 2024
 • Studieduur Meerdere dagdelen
 • Vorm Cursus
 • Studiebelasting 5 dagen
 • Kosten €1.895,-
 • Locatie Driestar educatief, Gouda
Als startende leraar wil je vol zelfvertrouwen voor de klas staan. De cursus Basisvaardigheden van lesgeven helpt je daarbij. Bijvoorbeeld als je nog geen pedagogisch-didactische scholing hebben ontvangen of als je vanuit het basisonderwijs overstapt naar het voortgezet onderwijs.

De cursus basisvaardigheden van lesgeven wordt twee keer in het jaar gegeven. Een in de zomer en een in de winter.

Inhoud

Tijdens de cursus krijgen je belangrijke handvatten. Hiermee kun je je eerste lessen zo goed voorbereid mogelijk geven. Ook denken we  met elkaar na over het beroep van docent en de huidige onderwijspraktijk. 

Ervaring cursisten 
De cursisten ervaren de cursus over het algemeen als erg positief. Elzinga van de Gereformeerde Scholengemeenschap Guido de Brès in Arnhem vertelt over haar ervaring met de cursus: 

“Na 15 jaar als onderzoeksassistent op verschillende labs te hebben gewerkt, heb ik afgelopen jaar het roer omgegooid. Sinds de herfstvakantie ben ik werkzaam als docent wiskunde in het voortgezet onderwijs. Omdat er veel op je af komt als startende leraar, is het heel prettig om ervaringen te delen en onder begeleiding van ervaren docenten zowel theoretisch als praktisch kennis op te doen. 

De cursus ‘Basisvaardigheden van lesgeven’ besteedt veel aandacht aan het christelijk docentschap. Dit maakt de sfeer extra vertrouwd en geeft een veilige leeromgeving. Kortom, ik ben superblij dat ik deze cursus gevolgd heb: een echte aanrader!” 

Driestar onderwijsadvies kan in overleg voor een school of een groep scholen een in-company-training aanbieden voor zij-instromers.  

Ook zij-instromers die hun opleiding (gaan) volgen bij Driestar hogeschool zijn van harte welkom. De cursus maakt voor hen deel uit van de verkorte opleiding. Ook veel andere lerarenopleidingen geven vrijstellingen op basis van het volgen van deze cursus. Graag leveren wij een bijdrage aan de professionalisering van startende docenten.

Dit leer je

 • Dagopening verzorgen
 • Lessen voorbereiden, leerstofanalyse en leerdoelen opstellen
 • Kiezen en organiseren van leeractiviteiten
 • Uitleg geven
 • Omgaan met orde en regels
 • Bord- en mediagebruik

Zo leer je

We verbinden theorie aan praktijk. Er is dus volop ruimte om te oefenen, vragen te stellen en te leren van elkaar. Op basis van je eigen lesmethode oefen je met het voorbereiden en geven van lessen. Door middel van video-opnames geef en krijg je feedback.  

De cursusdagen worden gevuld aan de hand van het boekje ‘De zes rollen van de leraar.’ Dit boek wordt tijdens de cursus uitgereikt.

Data

 • Zomercursus: 14, 15, 16, 19, 20 augustus 2024. Terugkomdagen: 22 en 23 november 2024.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie kun je terecht bij Albert Jan den Butter. Wil je graag de cursus basisvaardigheden voor het lesgeven volgen? Meld je dan via onderstaande button aan voor de wintercursus!

Nu aanmelden voor de cursus

Het beroepsprofiel van de leraar

Het nascholingsaanbod van Driestar onderwijsadvies sluit aan bij het beroepsprofiel van de christelijke leraar, zoals dat bij de opleidingen van Driestar hogeschool gebruikt wordt. Lees er hier meer over.

Lees meer