Cursus

Basisvaardigheden van lesgeven (winter)

Cursus
 • Startdatum 6 december 2024
 • Studieduur Meerdere dagdelen
 • Vorm Cursus
 • Studiebelasting 5 dagen + 2 terugkomdagen
 • Kosten €1.895
 • Locatie Driestar educatief, Gouda
Als startende leraar wil je vol zelfvertrouwen voor de klas staan. De cursus Basisvaardigheden van lesgeven helpt je daarbij. Bijvoorbeeld als je nog geen pedagogisch-didactische scholing hebben ontvangen of als je vanuit het basisonderwijs overstapt naar het voortgezet onderwijs.

Inhoud

Tijdens de cursus krijgen je belangrijke handvatten. Hiermee kun je je eerste lessen zo goed voorbereid mogelijk geven. Ook denken we  met elkaar na over het beroep van docent en de huidige onderwijspraktijk. 

Ervaring cursisten 
De cursisten ervaren de cursus over het algemeen als erg positief. Elzinga van de Gereformeerde Scholengemeenschap Guido de Brès in Arnhem vertelt over haar ervaring met de cursus: 


“Na 15 jaar als onderzoeksassistent op verschillende labs te hebben gewerkt, heb ik afgelopen jaar het roer omgegooid. Sinds de herfstvakantie ben ik werkzaam als docent wiskunde in het voortgezet onderwijs. Omdat er veel op je af komt als startende leraar, is het heel prettig om ervaringen te delen en onder begeleiding van ervaren docenten zowel theoretisch als praktisch kennis op te doen. De cursus ‘Basisvaardigheden van lesgeven’ besteedt veel aandacht aan het christelijk docentschap. Dit maakt de sfeer extra vertrouwd en geeft een veilige leeromgeving. Kortom, ik ben superblij dat ik deze cursus gevolgd heb: een echte aanrader!” 

Driestar onderwijsadvies kan in overleg voor een school of een groep scholen een in-company-training aanbieden voor zij-instromers.  

Ook zij-instromers die hun opleiding (gaan) volgen bij Driestar hogeschool zijn van harte welkom. De cursus maakt voor hen deel uit van de verkorte opleiding. Ook veel andere lerarenopleidingen geven vrijstellingen op basis van het volgen van deze cursus. Graag leveren wij een bijdrage aan de professionalisering van startende docenten.

Dit leer je

 • Dagopening verzorgen
 • Lessen voorbereiden, leerstofanalyse en leerdoelen opstellen.
 • Kiezen en organiseren van leeractiviteiten. 
 • Uitleg geven. 
 • Omgaan met orde en regels.  
 • Bord- en mediagebruik. 

Zo leer je

We verbinden theorie aan praktijk. Er is dus volop ruimte om te oefenen, vragen te stellen en te leren van elkaar. Op basis van je eigen lesmethode oefen je met het voorbereiden en geven van lessen. Door middel van video-opnames geef en krijg je feedback.  

De cursusdagen worden gevuld aan de hand van het boekje ‘De zes rollen van de leraar.’ Dit boek wordt tijdens de cursus uitgereikt.

Cursusdata

De vijf bijeenkomsten vinden plaats in Gouda op vrijdagen van 09.00 tot 16.00 uur. De twee terugkomdagen (ook van 09.00 tot 16.00 uur) zijn in mei 2025.

Bijeenkomst 1Vrijdag 6 december 2024
Bijeenkomst 2Vrijdag 13 december 2024
Bijeenkomst 3Vrijdag 10 januari 2025
Bijeenkomst 4Vrijdag 17 januari 2025
Bijeenkomst 5Vrijdag 24 januari 2025
Terugkomdag 1Vrijdag 23 mei 2025
Terugkomdag 2Zaterdag 24 mei 2025

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie kun je terecht bij Albert Jan den Butter. Aanmelden kan via onderstaande button. 

Direct aanmelden

Het beroepsprofiel van de leraar

Het nascholingsaanbod van Driestar onderwijsadvies sluit aan bij het beroepsprofiel van de christelijke leraar, zoals dat bij de opleidingen van Driestar hogeschool gebruikt wordt. Lees er hier meer over.

Lees meer