2 juli 2024

‘Dankzij deze cursus doe ik mijn werk met nog meer plezier!’

‘Leerlingen begeleiden met leren lezen vond ik altijd al erg mooi om te doen, maar sinds ik de cursus Dyslexiespecialist heb gevolgd, ga ik met nog meer plezier met de leerlingen aan de slag!’ Aan het woord is Jorinda Draaijers (34) uit Waarde. Ze is werkzaam als onderwijsassistent op de sbo Samuël in Kapelle en biedt leerlingen extra ondersteuning buiten de klas.

‘In mijn werk begeleid ik onder andere leerlingen waarbij een vermoeden is van dyslexie of leerlingen die het dyslexietraject volgen. Voor deze leerlingen maak ik de handelingsplannen en ik maak de leerlingdossiers klaar om een dyslexieonderzoek aan te vragen. Het leek me belangrijk om het dyslexieprotocol goed te kennen en daarbij nog meer over dyslexie te weten te komen. Ik wilde hen graag extra goed ondersteunen en mocht daarvoor een opleiding volgen. Zo kwam ik bij de cursus Dyslexiespecialist 3.0 aan Driestar hogeschool terecht. Ik vond het fijn dat deze opleiding bij Driestar onderwijsadvies wordt aangeboden. Wij melden onze leerlingen ook aan bij Driestar educatief voor een dyslexie onderzoek. Op die manier houd je een lijn. 


Jorinda DraaijersJorinda Draaijers

Koken en bakken

Ik heb veel geleerd tijdens het volgen van deze cursus. Informatie over dyslexie en het protocol is weer ‘opgefrist’. Ook heb ik weer nieuwe ideeën opgedaan om met leerlingen aan de slag te gaan. Ik bekijk nu meer per leerling wat de sterke kanten zijn en probeer hier gebruik van te maken. Eén leerling houdt erg van koken en bakken. We hebben recepten gelezen en gaan de laatste week voor de vakantie ook één van de recepten uitproberen. 

Veel geleerd

Het klaarmaken van een leerlingdossier gaat me makkelijker af, omdat ik nu heel duidelijk weet wat er belangrijk en nodig is. Ook de verschillende methodieken die er zijn werden besproken. Onze school werkte al met het programma Bouw. Ik kende het programma Letterster nog niet en dit werd aangeraden tijdens de cursus. We hebben nu een licentie aangeschaft en we zijn er blij mee. Ook de leerlingen die de dyslexiebehandeling hebben afgerond, kunnen hiermee werken op spellinggebied. Zo komen de symbolen die ze vanuit de behandeling (Letterlicht) kennen ook steeds weer terug. Eén van de leerlingen vroeg of ik een mapje wilde maken met de steunkaarten, zodat hij thuis ook zijn steunkaarten kan bekijken en gebruiken. De leerlingen gaan echt enthousiast aan de slag. Het spelletje memory aan het eind is altijd een feestje.

Aanrader

Deze cursus is geschikt voor intern begeleiders, leerkrachten of wanneer je net als ik veel met leerlingen met (vermoeden van) dyslexie werkt. Ik kijk nog vaak even in de cursusmap om de informatie weer terug te halen. Als ouders of collega's vragen hebben over het dyslexietraject, is het fijn dat ik goed weet hoe het zit. Voordat ik de cursus deed was dat een stuk ingewikkelder, omdat ik er nog niet veel mee had gewerkt. Het doen van de cursus heeft mij nog meer enthousiast gemaakt over het hele leesproces, waardoor ik met nog meer plezier mijn werk doe!’

Ben jij het aanspreekpunt voor dyslexie in jouw school?

Dan is de cursus Dyslexiespecialist iets voor jou!

Lees meer over de cursus.