4 april 2024

Hiermee verrijk je de bouwhoek in jouw klaslokaal!

De bouwhoek is een plek waar kinderen vaak graag spelen. Ze kunnen daar hun fantasie laten gaan en zelf creatieve bouwwerken bouwen. Uiteraard mag in deze hoek de Haagse set niet ontbreken. 

Maar hoe kun je deze hoek verder verrijken en nog meer spel creëren? Je kunt de bouwhoek uitbreiden met verschillende materialen: 

👉 Houten platen, denk ook aan ronde platen, zodat ze ronde bouwwerken kunnen bouwen. 

👉 Kleine blokjes, ronde blokjes of magnetische blokken kunnen de creativiteit en het spel bevorderen. 

👉 Playmobil, legopoppetjes en speelgoeddieren zorgen voor het makkelijker uitspelen van spelsituaties 

👉 Loose parts 

Over dat laatste vertellen we je graag meer. Je kunt heel eenvoudig (en kosteloos) boomstammetjes, takjes, steentjes toe te voegen aan je bouwhoek. Neem hiervoor een mooie bak met vakjes of gebruik meerdere mandjes, zodat ze het ook weer geordend kunnen opruimen.  

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

open ended speelgoed

Door natuurlijke materialen te gebruiken kun je ook de doelen van meetkunde in het spel toepassen: Je hebt grote en kleine stenen, korte en lange takjes.  De kinderen moeten soms goed passen en meten. 

Als je er ook nog poppetjes aan toevoegt krijg je ook een spelverhaal. Bij dit ‘open ended’ speelmateriaal kunnen ze zelf een functie geven aan de materialen, hierdoor wordt hun creativiteit gestimuleerd en oefenen ze met oplossingsgericht denken.' 

Online community

Op de online community ‘leerlijnen jonge kind’ van onze partner Gouwe Academie, verloten we deze week een set loose parts. Wil je ook lid worden en kans maken? Meld je hier aan!

Door: Nelleke de With