29 juni 2023

Leerkracht Laura volgde de Cambridgecursus: 'In een cursusjaar leer je ongeveer 1800 Engelse woorden'

“Engels is belangrijk, maar het beperkt zich vaak maar tot een uur in de week in het basisonderwijs. Dat wil ik anders gaan doen.” 

Laura van den Berg staat in groep acht van Het Kompas in Alblasserdam. Ze volgde de Cambridgecursus van Driestar onderwijsadvies nadat ze enthousiast werd gemaakt tijdens een nascholingscursus Engels.  

Geef kinderen een regendouche 

Tijdens deze cursus vertelde één van de Engelse docenten van Driestar onderwijsadvies over het belang van veel oefenen met leerlingen. “Hij zei dat je kinderen best mag onderdompelen in Engels." 

"Geef ze maar een regendouche. Ik werd enthousiast van het idee dat je Engels ook kunt verweven in andere vakken. Waarom niet een keer geschiedenis of aardrijkskunde in basaal Engels?" 

"Hoe vaker kinderen oefenen, hoe minder spannend het wordt. Maak maar fouten, lees maar voor van Google Translate. Als ze het maar proberen.” 

Beter spreken is beter lesgeven 

Om Engels een sterkere plek in de klas te geven wilde Laura beter toegerust zijn. De Cambridgecursus voorziet in die behoefte. 

Laura vertelt: “Ik had op de middelbare school Engels gehad en de taal ligt me wel. Alleen kwam het er soms een beetje houterig uit. Wat ik zei klopte, maar het kon beter." 

"Je kunt Engels beter geven als je het zelf ook goed spreekt vind ik. Als je de kans hebt om je Engels te verbeteren dan zou ik dat zeker doen. Het is een waardevolle toevoeging aan je vaardigheden als leerkracht. Het komt jezelf en de kinderen ten goede.”

Soepelere lessen 

Inmiddels zit het eerste jaar van de cursus er bijna op voor Laura. Ze gaat verder met het tweede jaar om hopelijk daarna het Cambridge-examen af te leggen

Ook al is Laura nog niet klaar, ze plukt nu al de vruchten in de klas. “Mijn woordenschat is enorm uitgebreid. In een cursusjaar leer je ongeveer 1800 woorden. Ik heb dus meer kennis om op terug te grijpen." 

"Door de lessen en de oefeningen heb ik meer inzicht in de grammatica. Ik merk dat ik mijn Engelse lessen soepeler geef en makkelijker formuleer. En hoe beter mijn voorbeeld is, hoe beter de kinderen het ook overnemen. Ze leven ook echt mee, dat is zo leuk. Als ik een toets heb zijn ze nieuwsgierig naar de resultaten.”  

Nieuw taalveld  

Laura koos voor een Cambridgecursus bij Driestar onderwijsadvies. Terugkijkend heeft ze daar geen spijt van. Vooral het gebruikte materiaal en de begeleiding spreekt haar aan. 

“Het boek is heel uitgebreid en wat ik fijn vind is dat vrijwel alle terreinen uit het leven erin voor komen. Dus meer dan alleen de weg vragen en een simpel gesprekje voeren. Je tilt zo echt je kennis van de taal naar een hoger niveau. Wat ik mooi vind is dat er ook in het Engels gebeden en Bijbel gelezen wordt. Ik vind het bijzonder om ook dat taalveld te leren kennen.” 

Meer weten?

De Cambridgecursus start op 26 september 2023 in Amersfoort en op 27 september 2023 in Gouda. Wil je meer weten over de cursus? 

Alle informatie over de Cambridgecursus

Of neem contact op met: