12 juni 2023

'Ik dacht dat ik goed Engels sprak, maar tijdens telefoongesprekken zat ik toch naar lucht te happen'

Adam de Jong volgde het afgelopen jaar de Cambridgecursus van Driestar onderwijsadvies. Hij wilde af van de drempel die hij voelde om Engels te spreken. Inmiddels zit de cursus er bijna op en blikt Adam terug op zijn ervaring. 

Veel oefenen geeft zelfvertrouwen

Adam is bedrijfskundige bij GKN Fokker. Hier heeft hij soms contact met collega’s in het buitenland. Hoewel hij al best redelijk Engels sprak, wilde Adam zich vooral zekerder voelen in gesprekken met collega’s. 

“Om je echt op je gemak te voelen moet je de taal veel spreken. De voertaal op mijn werk is officieel Engels. Toch gebruik ik het in de praktijk te weinig om er echt vertrouwd mee te raken. Inmiddels is de drempel om met buitenlandse collega’s Engels te spreken veel minder. De cursus heeft me meer zelfvertrouwen gegeven", zegt Adam.

'Ik dacht dat ik al goed Engels sprak'

Adam oefende het afgelopen jaar meer dan alleen zijn spreekvaardigheid. “De cursus is een combinatie van converseren, grammatica, vocabulaire en schrijf- en luistervaardigheid. 

Ik heb tien jaar in Zuid-Afrika gewoond. Daar wordt voornamelijk Engels gesproken. Ik dacht dat ik daardoor best goed Engels sprak, maar tijdens telefoongesprekken met collega’s zat ik toch naar lucht te happen. De cursus opende mijn ogen. Ik kon best nog veel leren. Bijvoorbeeld betere zinsconstructies maken.” 

Niet alleen voor leerkrachten

Adam had de keuze uit verschillende cursusaanbieders. Toch koos hij voor Driestar onderwijsadvies. Hij legt uit waarom. 

“Het niveau van de cursus sprake me aan. En omdat het een live groepscursus is, krijg ik direct feedback van de docent en medestudenten. Dat heb je niet als je bijvoorbeeld online leert. 

In eerste instantie dacht ik dat de cursus vooral voor leerkrachten zou zijn, maar dat is niet zo. In mijn groep zaten ook mensen uit het bedrijfsleven. Zo konden we ervaringen uitwisselen. Ik vind het ook een plus dat Driestar een christelijke opleider is. Identiteit komt echt niet iedere les terug, maar bijvoorbeeld wel rondom de christelijke feestdagen.”  

Eens in de twee weken is precies goed

Als je al een poosje uit de schoolbanken bent, is leren best wel even wennen. Adam vond daarom de frequentie van de cursus fijn. 

“Eens in de twee weken is voor mij goed te combineren met mijn werk. Je hebt namelijk ook nog huiswerk en toetsen. Het huiswerk is bijvoorbeeld schrijven van een artikel, conversatie over een onderwerp voorbereiden of bekijken van video’s en daar vragen over beantwoorden. 

Maar ook woordjes leren hoort erbij. Mijn woordenschat is flink uitgebreid en dat maakt me ook weer zekerder als ik Engels spreek.” 

Over de Cambridgecursus

De volgende Cambridgecursus start op 26 september 2023. De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten en is te volgen in Gouda of Amersfoort.

Lees meer over de Cambridgecursus