7 maart 2024

Hoe ondersteun je kinderen bij het vloeiend leren lezen?

L-E-Z-E-N, LEE-ZEN en nu vloeiend! Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe ondersteun je kinderen bij het vloeiend leren lezen?

Rita, intern begeleider, merkt bij het analyseren van de leestoetsen dat veel kinderen van de groepen 3 en 4 niet of nauwelijks vooruit zijn gegaan met lezen. Rita en de leerkrachten van groep 3 en 4 gaan rond de tafel zitten om een plan te verzinnen om de zwakke lezers te helpen, maar waar begin je? Welke methode zet je in? Welke methode is haalbaar in de praktijk en effectief gebleken?

Bart, leerkracht van groep 3/4, heeft een oudergesprek over de leesontwikkeling van Bob. Bart heeft gezien dat Bob wel alle letters kent, maar nog steeds niet tot vloeiend lezen is gekomen. 

Ouders geven aan dat ze echt proberen zoveel mogelijk met Bob te lezen, maar dat het er vaak bij inschiet. En voegen de ouders toe: Kunnen jullie op school niet wat meer betekenen voor Bob? Daarvoor zit hij tenslotte op school. Bart geeft aan dat school nog erg bezig is in het zoeken naar de juiste leesmethode voor zwakke lezers, maar als deze is gekozen dat Bob zeker in aanmerking zal komen. 

Herken je de bovenstaande geschetste casussen? Kinderen kunnen achterstanden hebben op het gebied van lezen. Als school hebben jullie de dankbare taak om de leerlingen te ondersteunen, zodat de leerlingen weer op hun eigen niveau komen.

Daarvoor heeft de school de juiste methodes en kennis nodig. Twee effectief gebleken methodes om leeszwakke kinderen vloeiend te leren lezen zijn de Connect Vloeiend Lezen en RALFI-methode. 

Cursus over de methodes

In deze cursus wordt uitgelegd voor wie de methodes geschikt zijn, hoe je deze in de praktijk moet inzetten en welke benodigdheden je hiervoor nodig hebt. Wil jij meer weten over de methodes en leeszwakke kinderen op de juiste manier ondersteunen op je school? Meld je dan nu aan!

Wanneer?

De cursus zal in twee dagdelen gegeven worden: Connect Vloeiend lezen en RALFI-lezen. De cursus zal (bij genoeg aanmeldingen) in Gouda plaatsvinden. Via deze link kun je je aanmelden.

Leesmethodieken dyslexie

Cursus
  • 239,-
  • Meerdere dagdelen
  • Driestar educatief, Gouda