21 september 2023

Jasja is dyslexiebehandelaar: 'Het biedt genoeg uitdaging en afwisseling'

Jasja van der Grijn is dyslexiebehandelaar bij Driestar onderwijsadvies. Wat houdt dat werk precies in en waarom raadt ze het werk aan? Ze vertelt het je in onderstaand interview.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

'Ik liep stage bij Driestar onderwijsadvies tijdens mijn studie orthopedagogiek. Eén dag in de week gaf ik dyslexiebehandelingen. Daarna ben ik gebleven. 

Voor mij was het een mooie stap, ook omdat het genoeg uitdaging en afwisseling biedt.'

Hoe ziet je dag eruit?

'Ik werk drie dagen in de week op scholen bij mij in de buurt en een dag iets verder weg. Ik behandel leerlingen met dyslexie. 

Samen oefenen we lezen en spellen. Vanuit Driestar is er een vaste methode waar we mee werken, maar ik kan ook mijn creativiteit kwijt als ik dit wil door aanvullende dingen te bedenken voor de kinderen. 

Ook doe ik intake- en evaluatiegesprekken met ouders en school. Binnenkort ga ik ook dyslexieonderzoeken afnemen. Heel leuk dat dat straks ook bij mijn werk hoort.'

Waar geniet je van?

'Als ik iets vind dat werkt voor een kind. Ik heb bijvoorbeeld een leeskilometerkaart gemaakt, waarbij kinderen beloningen kunnen verdienen naarmate ze meer lezen. 

Sommige kinderen gaan daar helemaal voor. Als beloning ging ik laatst voetballen in de voetbalkooi met een van de jongens. Het is super om op die manier een band op te bouwen en te zien dat kinderen vooruitgang boeken. 

Maar ook om uit te zoeken wat je nog meer kunt doen als er nog geen vooruitgang is. En ik geniet ook als een kind heel gesloten binnenkomt en het me dan toch lukt om een connectie te krijgen.'

Waarom zou je dit werk aanraden?

'Vanwege de diversiteit en de vrijheid. Ik plan zelf de behandelingen en gesprekken in op momenten dat het mij uitkomt. Loop ik ergens tegenaan, dan is er altijd hulp van collega’s van het secretariaat. 

En Driestar heeft doorgroeimogelijkheden, dus dat is voor de toekomst weer interessant.'

Iets voor jou?

Ben je enthousiast geworden? We zoeken nog dyslexiebehandelaren.

Bekijk de vacature