2 juni 2023

Nieuw: Herregistratietraject Persoonlijk leiderschap en verandermanagement

Als schoolleider in het basisonderwijs heb je een prachtig beroep. Je draagt zorg voor je school, bepaalt de koers en houdt het overzicht. Omdat dit ook veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt, is het verplicht om je als schoolleider te blijven professionaliseren. 

Elke 4 jaar moet je daarom 100 punten halen om je te kunnen herregistreren. Om die te halen heeft Driestar onderwijsadvies het herregistratietraject ontwikkeld. Maar wat is het precies en hoe ziet het eruit? We vroegen het aan de coördinatoren Anton de Jong en Thea de Mots.

Professionaliseren

“Het herregistratietraject is ontwikkeld omdat het goed is voor iedere schoolleider om zich te professionaliseren”, geeft Thea aan. 

Als schoolleider heb je veel verantwoordelijkheid en het is prettig om daarin regelmatig toegerust te worden. 

“Wij hebben een traject ontwikkeld waar persoonlijk leiderschap centraal staat en waar een ieder blijvend in kan leren én ontdekken.” Als team van leiderschap en coaching geloven wij in persoonlijk leiderschap. Bij leidinggeven staat leidinggeven aan jezelf voorop. 

Als je je hiervan bewust bent, weet je dit te vertalen naar succesvolle veranderprocessen op school. Het traject is in samenwerking met Penta Nova tot stand gekomen en wordt door Driestar onderwijsadvies uitgevoerd.

Persoonlijk leiderschap en verandermanagement

In dit traject staan twee thema’s centraal: Persoonlijk leiderschap en verandermanagement. 

Bij persoonlijk leiderschap gaat het vooral om de vraag waar jij als schoolleider voor staat en waar je voor gaat. Wat zijn jouw kernwaarden en hoe kun je vanuit die waarden leidinggeven aan je school en je team? 

Bij verandermanagement ontdek je hoe je leidinggeeft aan je school als je te maken hebt met veranderingen zoals het invoeren van nieuwe lesmethodes of een nieuwe organisatiestructuur. 

Hoe houd je als schoolleider mensen betrokken en hoe neem je ze mee? “Bij verandermanagement wordt duidelijk wat er nodig is om verandering vorm te geven en wat dit van je vraagt. Wij denken graag met scholen mee over duurzame ontwikkelingen in de scholen en dragen daaraan bij.”

Leren in een werkplaats

"Het unieke van het herregistratietraject bij Driestar onderwijsadvies is het leren in een werkplaats", vertelt Anton. Dit houdt in dat je niet alleen met elkaar, maar vooral ook van elkaar leert. 

“De werkplaats is een uniek concept van Driestar onderwijsadvies waarin ‘do-to-learn’ centraal staat: het leren door te ervaren. Het leren van en met elkaar en uitwisselen van schoolpraktijken verrijkt je kennis en vaardigheden als schoolleider.” Juist door het met elkaar te doen kom je tot nieuwe en waardevolle inzichten.

Meld je nu aan

Moet jij je als schoolleider binnenkort ook herregistreren en zoek je naar een stukje verdieping in jouw leidinggevende rol? 

Dan is het herregistratietraject geschikt voor jou! Het is mogelijk individueel in te schrijven, daarnaast zijn in company trajecten mogelijk. Klik hieronder om verder te lezen of neem contact op voor mogelijkheden.

Lees meer over het herregistratietraject