15 mei 2024

'Het leiderschapsoriëntatietraject heeft mij ontzettend veel opgeleverd, dat gun ik iedereen'

Krijn Polinder (35 jaar) uit Genemuiden geeft al bijna veertien jaar geschiedenis aan voornamelijk onderbouwleerlingen uit klas 1 en 2 havo/vwo. ‘Ik haal daar nog steeds heel veel voldoening uit.’ Toch kwam bij hem de vraag steeds vaker naar boven of leidinggeven iets is wat bij hem past. 

‘Het leek mij mooi om te doen maar ik had ook twijfels. Er zijn veel vacatures en de nood in het onderwijs is hoog.’ Hij las een oproep voor het Leiderschapsoriëntatietraject (LOT) aangeboden door Driestar onderwijsadvies en besloot het traject aan te gaan. 

‘Vorig jaar heb ik verschillende collega's gesproken die het traject in de achterliggende jaren hebben gevolgd. Ik kreeg mooie en waardevolle verhalen te horen. Dat motiveerde mij om de aanvraag te doen om mee te doen.  Daarbij had ik mijn leervraag al klaarliggen, gezien de vragen rondom leiderschap waar ik over nadacht. Ik kreeg van de school waar ik werk gelukkig ruimte om mee te doen aan het traject.'

Persoonlijke ontwikkeling 

Het traject is zo vormgegeven dat je vooral nadenkt over persoonlijk leiderschap. Het is vooral kijken naar jezelf. Anders dan je misschien zou verwachten, gaat het niet in de eerste plaats om tools die je nodig hebt om goed leiding te leren geven. Je denkt vooral na over je eigen persoonlijke ontwikkeling, je levensthema's.  

In het traject zijn we onder andere aan de slag gegaan met Management Drives (een manier om inzicht te krijgen in je persoonlijkheidsprofiel) en het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Covey. 

Tijdens de cursusdagen bespraken we de MD profielen van elkaar en kwamen de zeven eigenschappen van Covey ruimschoots aan bod. Daarnaast zijn we in groepjes aan de slag gegaan waarbij onze persoonlijke leervragen aan de orde zijn gekomen. 

KrijnKrijn Polinder

Leerzaam

Ik heb heel veel geleerd over mezelf, zoals het verschil tussen leven vanuit een reactieve houding en proactieve houding. In veel gevallen was ik reactief, nu ben ik mij bewust geworden van de meerwaarde van proactief leven en probeer dat ik in de praktijk te brengen. 

Daarnaast heb ik geleerd dat ik energie krijg van de leerlingen en het onderwijzen van hen. Lesgeven is dus iets dat ik vooral wil blijven doen, omdat het mijn passie is. Het traject is al met al een prachtige ontdekkingstocht die soms de nodige energie gekost heeft. Al met al heeft het mij ontzettend veel opgeleverd.   

Waardevol 

Dat ik dit traject volgde bij Driestar onderwijsadvies kwam in de eerste plaats omdat het daarvanuit voor onze school werd aangeboden. Gaandeweg merkte ik hoe fijn het is om dit traject aan een christelijke organisatie te volgen. 

Elke bijeenkomst begon met een Bijbelstudie die voorbereid was door één van de groepsgenoten. Telkens hebben we ons opnieuw verwonderd over de lessen ook over leidinggeven die in Gods Woord verborgen liggen. Ook de persoonlijke gesprekken heb ik als waardevol ervaren. We hebben elkaar ook weleens in het hart gezien. 

Ik raad deze cursus iedereen aan. Vooral omdat het vooral gaat over persoonlijk leiderschap. Het gaat dus over jezelf, over je innerlijk, maar ook over thema’s in je leven die je onder ogen gaat zien en betekenis leert geven. Dat geeft ruimte. Dat gun ik iedereen!’

Meer weten?

Wil je meer weten over het leiderschapsoriëntatietraject? Het traject duurt een jaar en start in september.

Lees meer over het traject