8 juni 2023

Met deze post-hbo-opleiding leer je zelfreflecteren op de beste manier: met video

Zelfreflectie is een uitstekende methode om (nog) beter te worden in je werk als leraar. Maar hoe reflecteer je op de goede manier? Met de post-hbo-opleiding School Video Interactie Begeleider (SVIB) leer je alles over hoe je jezelf en je collega’s nog beter maakt als docent met de beste manier van zelfreflectie: video.

Bij de meeste vormen van zelfreflectie denk je tijdens het reflecteren terug aan hoe je hebt gehandeld en of dat goed was of beter had gekund. Dat is natuurlijk een goede methode, maar je voorkomt niet dat je bepaalde handelingen over het hoofd ziet. 

En dat is meteen het unieke van SVIB: door je eigen les op te (laten) nemen en nauwkeurig terug te kijken kun je tot in de kleinste details zien welke handelingen voor welk resultaat zorgen. 

Dit leer je bij SVIB 

Met de post-hbo opleiding SVIB leer je hoe je met videobeelden de interactie tussen de leraar en de groep te analyseren. In twee jaar word je opgeleid tot begeleider van jouw collega’s met kennis over hoe je videobeelden van hun lessen op de juiste manier analyseert. Zo leer je te zien wat ze zouden kunnen doen om zichzelf als leerkracht te kunnen verbeteren.

Toch gaat de post-hbo opleiding ook verder dan het analyseren van beelden, vertelt Lydia van Hartingsveldt (coördinator post-hbo SVIB). “Zo ga je met SVIB ook aan de slag met je eigen communicatie als begeleider en coach.” 

Analyse en coaching

Wanneer je een videoanalyse bij collega’s uitvoert krijg je in deze opleiding dus ook de juiste vaardigheden mee om feedback over te brengen. “Bij de analyse richt je je op de basiscommunicatie van de leraar met zijn groep en ook op jouw eigen interactie met de collega.” 

Je bent dus zowel bezig met analyse als met een stuk coaching. En natuurlijk gebruik je daar dan je eigen video-opnames van een gesprek bij. 

Een aanrader voor elke begeleider

Wil je meer weten over deze opleiding en waarom het een aanrader voor elke begeleider? Het ervaringsverhaal van Jan geeft een mooi beeld! Bekijk de video hierboven of neem direct contact op met Lydia van Hartingsveldt voor antwoorden op al je vragen.

Aanmelden: opleiding start in september

Je kunt je nu aanmelden voor de post-hbo-opleiding SVIB. De opleiding start op 22 september 2023.

Meld je nu aan voor SVIB

Contactpersoon