7 juni 2024

'Mijn muzieklessen worden beter dankzij deze post-hbo'

Muziekles gaf ik altijd terwijl ik voor de klas stond en de kinderen op hun stoeltje zaten, maar daar is vrij snel verandering in gekomen sinds ik de post-hbo Vakspecialisatie Muziek volg.” Aan het woord is Anne-Ruth Roodhorst (25) uit Capelle aan den IJssel, leerkracht in groep 3Een gesprek met haar en derdejaarsstudent pabo Maurice Draaijer (20) uit Lienden, die eveneens de post-hbo Vakspecialisatie Muziek volgt. 

Waarom volg jij de post-hbo Vakspecialisatie Muziek?

Anne-Ruth: “Ik wilde tijdens mijn opleiding aan de pabo al heel graag deze post-hbo volgen, maar toen had ik het te druk met andere dingen. Ik had me voorgenomen om er ooit tijd voor vrij te maken. 

Verder speel ik zelf al heel lang een instrument en vond ik het altijd al leuk om muziek te geven en te zingen met kinderen. Ik had veel vragen: Hoe leer ik een lied aan op een goede manier? Hoe zorg ik ervoor dat iedere leerling enthousiast is? Hoe kan ik de kinderen op muzikaal gebied op een hoger niveau tillen? Tijdens de post-hbo-opleiding Vakspecialist Muziek worden deze vragen beantwoord.

Maurice: “Ik vind het heel leuk om muziek te maken en daarmee bezig te zijn. Mijn tutor deed deze opleiding en hij was enthousiast. Toen ik bij deze post-hbo keek, werd ik ook erg enthousiast en ben ik de opleiding gestart. Muziek wordt vaak overgeslagen tijdens de lessen op de basisschool en daarom is het juist belangrijk dat er meer aandacht komt voor muziek.” 

Anne-RuthAnne-Ruth Roodhorst

Anne-Ruth, jij bent alumnus. Waarom besloot je nu deze post-hbo te volgen en hoe is het om hier weer terug te zijn?

Het is erg leuk om weer terug te zijn. Ik voel me de vrijdagmiddagen als ik hier ben weer even een klein beetje student. Het is erg fijn om als alumnus de opleiding te volgen, want wat je op een vrijdagmiddag leert, kan je de week daarna meteen in praktijk brengen bij je leerlingen

Verder is het fijn dat ik de afgelopen jaren al heel wat muzieklessen heb gegeven en dat er dus een basis is waar je nu op verder kunt groeien. Ook vind ik de solfège-lessen zeer interessant, daar ben je vooral bezig op het gebied van zelfontwikkeling. We leren veel over ritmetaal en solmisatie. We gaan dus wat dieper op de muziek in en dat vind ik erg leuk!” 

 

Maurice, jij bent nog pabostudent. Kun je iets vertellen over hoe het is om deze post-hbo tijdens je pabostudie te volgen?

Wat ik leer tijdens deze post-hbo kan ik meteen tijdens de stages toepassen. Het is wel veel en druk om de post-hbo tijdens je studie te volgen. Het is belangrijk dat je je huiswerk en je portofolio bijhoudt, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Ik raad het andere studenten zeker aan, omdat het heel leuk is om te doen en heel waardevol. 

Niet alleen voor je muzieklessen, maar voor al je lessen die je geeft. Je leert over hoe kinderen denken, over samenwerken, over verschillende leeftijdsgroepen en hoe je kinderen dingen kunt aanleren. 

Wat heb je aan deze post-hbo?

Anne-Ruth: “Je krijgt extra bagage voor het geven van je muzieklessen en er wordt ook gewerkt aan de zuiverheid van je eigen stem. Verder krijg je veel achtergrondinformatie mee, er zit vaak veel achter een liedje dat je aanleert aan de kinderen

Er wordt veel gedaan aan ritme, maat, metrum, vorm, samenwerking, terwijl de kinderen dit niet doorhebben. Dit komt doordat veel in spelvorm wordt gedaan. Het is dus mooi om een liedje helemaal te analyseren voordat je het de kinderen aanleert. Het doel van het lesgeven is daardoor veel duidelijker. 

Heb je misschien een praktisch voorbeeld van iets wat je nu anders doet dan voordat je deze post-hbo hebt gevolgd?

Maurice: “Ik heb geleerd dat kinderen veel kunnen. En ja, het is heel belangrijk om aan te sluiten bij het niveau van kinderen, maar als je de lat legt op het niveau van kinderen dan leren de kinderen niet veel. Het is juist mooi om de lat iets hoger te leggen. 

Daarnaast is elk kind anders. Het ene kind houdt van verbale instructie, het andere kind heeft liever een plaatje als instructie. Dit kun je ook toepassen in luisteren, doen, voordoen, bewegen etc. Deze dingen worden allemaal toegepast in de post-hbo. Tot slot ben ik zelf ook vooruitgegaan op muzikaal gebied.”

MauriceMaurice Draaijer

Anne-Ruth: “Ik gaf altijd muziekles terwijl ik voor de klas stond en de kinderen op hun stoeltje zaten, maar daar is vrij snel verandering in gekomen sinds ik de post-hbo Vakspecialisatie Muziek volg. Het is veel beter om in een kring te staan, zo zie je elkaar en kan je dus veel beter leren van en met elkaar. Verder ben ik meer op spelvorm liedjes aan het aanleren en zijn we ook veel bewuster bezig met ritme, maat en vorm. 

Wie raad jij deze post-hbo aan?

Anne-Ruth: “Iedereen natuurlijk! Maar het is zeker aan te raden aan leerkrachten die goede affiniteit hebben met muziek.

Maurice: Wie niet. Het is het beste om dit te volgen als je al veel lesgeeft. Zo kun je namelijk de dingen die je tijdens de lesmiddagen leert direct toepassen. Ook kan het tijdens je studie, maar dan moet je in je stages hier wel nadrukkelijk aandacht aan geven.” 

Meer weten?

Wil je meer weten over de opleiding Vakspecialist Muziek? Lees hier alle informatie. De post-hbo start in september 2024. Aanmelden kan nu!

Meer over de post-hbo Vakspecialist Muziek

Heb jij interesse in deze opleiding? Lees dan meer over de opleiding en hoe je je kunt aanmelden.

Lees meer